Reportaj ProTV: Căminele de bătrâni și centrele pentru cei cu dizabilităţi, devenite adevărate focare de infecție

30.04.2020

Au fost disponibile milioane de euro pentru dezinstituționalizare, pentru relocarea rezidenților din centrele mamut cu sute de beneficiari și pentru integrarea lor în comunitate.

Nu s-au accesat aceste fonduri. Asta face ca acum aceste centre sunt adevărate focare – o situație pe care România ar fi putut să o evite dacă și-ar fi făcut temele în grafic pe procesul de dezinstituționalizare. Sute de rezidenți cu dizabilități, cu multiple probleme medicale, sunt testați pozitiv acum pentru coronavirus.

Mai mult, beneficiarii testați pozitiv și considerați asimptomatici sunt ținuți la grămadă în centre, ”sub supraveghere”, deși strategia aceasta nu e aplicată și pentru alte categorii de pacienți.

Rezultatul îl vom vedea, din păcate, așa cum am avertizat în repetate rânduri, în statisticile reci care inventariază decesele cauzate de covid în aceste centre…

310 tineri şi adulţi cu dizabilităţi mintale din Suceava sunt acum infectaţi şi doi dintre ei au murit. S-au îmbolnăvit în centrele cărora li se spune de recuperare şi reabilitare, de la personalul care îi îngrijea. 97 de angajaţi ai acestor centre sunt pozitivi la COVID-19.

Angajaţii infectaţi au fost internaţi în spitalele din Suceava şi Rădăuţi, iar beneficiarii au fost rămas în centre şi tot acolo primesc tratament. Centrul de la Sasca este cel mai mare din ţară şi numără 369 de beneficiari.

sursa: 27 aprilie 2020, ProTV.