Ministerul Sănătății a inclus pe lista de priorități la testare și PERSONALUL DE ÎNGRIJIRE DIN CENTRE REZIDENȚIALE

30.04.2020

O veste bună și necesară: Institutul Național de Sănătate Publică a publicat documentul ”Definiții de caz și algoritm de testare pentru COVID 19 Actualizare 28 04 2020”. La capitolul ”Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19” este acum inclus și PERSONALUL DE ÎNGRIJIRE DIN CENTRE REZIDENȚIALE – DE 2 ORI PE LUNĂ.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a semnalat deja de două ori Ministerului Sănătății eroarea strecurată în actualizarea din 16 aprilie, care prevedea testarea doar în centrele pentru vârstnici, nu și în cele pentru persoane cu dizabilități (sau de alte tipuri). 

Așadar, personalul care urmează să asigure permanența în centre pentru următoarele 14 zile, trebuie testat ÎN TIMP UTIL de către DSP, adică înainte de intrarea în contact cu beneficiarii.

❗ Atragem, însă, atenția Ministerului Sănătății că în categoria ”Personal de îngrijire”, conform art. 8 (1) din Hotărârea nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, nu intră și personalul de conducere, personalul de specialitate (asistent social, psiholog, psihopedagog, etc) și auxiliar, sau personalul cu funcții administrative, gospodărire, întreţinere-reparaţii, deservire. Aceștia reprezintă categorii distincte care nu sunt incluse în prevederile metodologiei de testare, deși în majoritatea centrelor aceștia fac parte din echipele de permanență. Este nevoie, așadar, de o clarificare în acest sens, pentru a preîntâmpina situațiile în care personalul (altul decât cel de îngrijire, așa cum este el definit de lege) să nu figureze pe listele de testare obligatorie ale DSP-urilor.