Cronica unui focar în desfășurare: Păstrăveni, jud. Neamț / Documentat de CRJ.

11.05.2020

Pe 21 aprilie DGASPC Neamț transmitea prima solicitare scrisă către DSP Neamț pentru a cere testarea personalului din centrele rezidențiale din județ. După alte două cereri și un deces confirmat COVID-19, la două săptămâni de la prima solicitare, DSP testează în sfârșit personalul și rezidenții Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) din Păstrăveni, judeţul Neamţ. Surpriză: avem un focar pe care DSP l-a lăsat să apară, a cărui evoluție a ignorat-o. Au ignorat și instrucțiunile Ministerului Sănătății din 28 aprilie care prevăd ca prioritare la testare şi angajaţii din centrele rezidențiale.

Din datele colectate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), am refăcut cronologia situației de la Păstrăveni prin care arătăm clar că focarul de la Păstrăveni putea fi evitat. 

Cu toate acestea, domnul ministru Nelu Tătaru declara în urmă cu 3 zile referitor la situația focarelor din centrele rezidențiale: Este noua zonă roșie. În fiecare zi, noi putem evalua tot ce înseamnă focar. Fiind în zone care sunt izolate, atunci le depistăm precoce și putem să le controlăm”.

Privind această cronologie, ne întrebăm cum a depistat precoce DSP focarul de la Păstrăveni și cum îl controlează, când rezidenții confirmați pozitiv nu sunt spitalizați iar sarcina îngrijirii rezidenţilor cu dizabilităţi, a echipării și asigurării asistenței medicale cade în sarcina CRRPH Păstrăveni (conform informării transmisă de DSP către DGASPC), iar eventuale schimbări în evoluția medicală a rezidenţilor ar urma să fie anunțată la serviciul 112

Ce mai rol au Ministerul Sănătății și DSP-urile în gestionarea cazurilor de Coovid-19 din rândul rezidenților de la Păstrăveni, în afara celui de testare tardivă a ceea ce a ajuns să fie un nou focar într-un centru rezidențial?

Cazul Păstrăveni nu este singurul dar este, poate, cea mai sugestivă ilustrare a unei evoluții epidemiologice într-un centru rezidențial care putea fi, într-adevăr, depistată precoce și controlată, chiar evitată complet. Din păcate, domnule ministru Tătaru, Direcţiile de Sănătate Publică nu prea vă ajută în acest sens iar victime sunt sute de angajați și beneficiari cu dizabilităţi ai sistemului rezidențial.

________________

CRJ documentează de la începutul stării de urgență situația centrelor rezidențiale din țară și a contactat până acum sute de astfel de instituții. Vom reveni în zilele următoare și cu alte exemple privind gestionarea focarelor din centrele rezidențiale. 

Pentru mai multe detalii:
Georgiana Pascu, manager de program
Centrul de Resurse Juridice
+40 729 881 159 / office@crj.ro